Zichzelf tegemoet komen

en de ander

Psychotherapie


In Gestalt therapie ligt de nadruk op de relatie. Een eerlijk gesprek krijgt vorm tussen twee personen.

Niets is goed, niets is slecht. Het is zoals het is. Hier en nu.


ma propre buée
à la fenêtre
je suis en vie

Soizic Michelot

Si tu diffères de moi,
loin de me léser
tu m’enrichis…

Antoine de Saint-Exupery

Individueel


« Het leven zit vol verrassingen. Soms intens, soms rustig, soms met onverwachte wendingen. Dan voel ik me verloren. Gevoelens botsen en het wordt te hectisch. Het wordt me teveel. Ik sluit me af voor prikkels. Als een vreemde in mijn lichaam blijf ik functioneren. Ik zoek mijn toevlucht in eten, het werk en hol van het één naar het andere. Ik prop mijn agenda vol om de druk te verlichten, maar uiteindelijk regel ik niets. »

Bovenstaande getuigenis typeert een tijdelijk ongemak dat de levenswandel kruist. Op die momenten ben ik er.

  • Voor U.
  • Op Uw ritme.
  • Zonder oordeel.

Samen kijken we naar Uw manier van zijn en van doen. Samen zetten we veranderingen in gang zodat het terug kan stromen.

Relatie


« Discussies lopen de spuigaten uit.  Ik kan niet meer.  Ik zie het niet meer zitten. Ik geef alles van mezelf en toch schiet ik te kort. Noch kleine gebaren, noch zachte woorden helpen. Het was niet wat zij zocht, of niet het juiste moment of het was nooit goed. Ik weet niet meer hoe ik het nu moet aanpakken. Dus ontplof ik. Dat stemt me droevig. Vroeger was ik zo niet… zij ook niet. »

Juist als een koppel al langer bij elkaar is, denken ze elkaar volledig te kennen en aan te voelen. In de meeste gevallen is dit ook zo.

  • Daardoor kan het gebeuren dat de ene partner in de plaats van de andere denkt. Maar klopt dat nog? Op dat moment wordt de ander gezien zoals men denkt dat hij is.

Dit blijkt ook uit deze getuigenis, waarbij wellicht ook nog andere factoren een rol spelen. Samen, proberen we dat wat vanzelfsprekend is opnieuw in vraag te stellen. Samen kijken we naar jullie wijze van  ‘samenzijn’. Het verbeteren van de communicatie wordt ons eerste werkpunt.

fanny.engin@gmail.comPsychotherapie